Noul Cod rutier reactualizat

Iata cateva din contraventii:

1 punct =10%din salariul minim pe economie=54 ron

2 puncte penalizare:

- Folosirea incorecta a luminilor de drum la intalnirea cu un autovehicul care circula din sens opus.

- Folosirea telefoanelor mobile in timpul conducerii, cu exceptia celor prevazute cu dispozitive de tip "maini libere".

- Nerespectarea obligatiei de a purta in timpul circulatiei pe drumurile publice centura de siguranta ori castile de protectie omologate, dupa caz.

- Depasirea cu 10-20 km/h a vitezei maxime pe sectorul de drum respectiv pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatata, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate si verificate metrologic.

- Circulatia pe un sector de drum pe care accesul este interzis.

- Nerespectarea regulilor privind manevra de intoarcere, mersul inapoi, schimbarea benzii de circulatie sau a directiei de mers.

- Nerespectarea obligatiei de a folosi luminile de intalnire si pe timpul zilei, pe autostrazi, drumuri expres si pe drumuri nationale europene.

- Stationarea neregulamentara.

- Refuzul inmanarii actului de identitate, permisului de conducere, certificatului de inmatriculare sau de inregistrare, al celorlalte documente prevazute de lege, la cererea politistului rutier, precum si refuzul de a permite verificarea vehiculului.

3 puncte penalizare:

- Oprirea nejustificata sau circulatia pe banda de urgenta a autostrazilor sau oprirea pe partea carosabila a drumurilor expres sau a drumurilor nationale europene.

- Depasirea cu 21-30 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatata, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate si verificate metrologic.

- Nerespectarea regulilor privind manevra de intoarcere, mersul inapoi, schimbarea benzii de circulatie sau a directiei de mers, daca prin aceasta s-a produs un accident din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale.

- Nerespectarea dispozitiilor privitoare la pastrarea unei distante corespunzatoare fata de vehiculul care il precede, daca prin aceasta s-a produs un accident din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale.

- Nerespectarea semnificatiei indicatorului "ocolire", instalat pe refugiul statiilor de tramvai.

- Patrunderea intr-o intersectie atunci cand circulatia in interiorul acesteia este blocata.

4 puncte penalizare:

- Nerespectarea obligatiilor care ii revin in cazul vehiculelor ramase in pana sau avariate.

- Nerespectarea semnificatiei indicatorului "STOP".

- Depasirea cu 31-40 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatata, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate si verificate metrologic.

- Circulatia in timpul noptii sau ziua, pe timp de ceata, ninsoare abundenta sau ploaie torentiala, cu un autovehicul fara lumini sau fara semnalizare corespunzatoare.

- Conducerea unui autovehicul sau tractarea unei remorci atunci cand dovada inlocuitoare a certificatului de inmatriculare sau de inregistrare este eliberata fara drept de circulatie sau durata acesteia a expirat.

6 puncte penalizare:

- Refuzul de a permite imobilizarea vehiculului sau verificarea tehnica a acestuia.

- Nerespectarea semnificatiei semnalelor regulamentare ale agentilor de cale ferata care dirijeaza circulatia la trecerile la nivel cu calea ferata.

- Depasirea cu 41-50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatata, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate si verificate metrologic.

- Conducerea unui vehicul inmatriculat sau inregistrat care nu are montata una din placutele cu numarul de inmatriculare sau de inregistrare.

- Circulatia sau stationarea pe spatiul interzis care separa sensurile de circulatie pe autostrada.

- Stationarea ori parcarea autovehiculelor pe autostrada in alte locuri decat cele special amenajate si semnalizate.

- Executarea pe autostrada a manevrei de intoarcere sau de mers inapoi, circulatia sau traversarea de pe un sens de circulatie pe celalalt prin zonele interzise, respectiv zona mediana sau racordurile dintre cele doua parti carosabile.

- Nerespectarea semnificatiei indicatoarelor Trecere la nivel cu o cale ferata simpla, Fara bariere, Trecere la nivel cu o cale ferata dubla fara bariere sau Oprire, instalate la trecerea la nivelului cu o cale ferata.

- Schimbarea directiei de mers prin viraj spre stanga, daca prin aceasta se incalca marcajul longitudinal continuu care separa sensurile de circulatie.

- Patrunderea intr-o intersectie dirijata prin semafoare, daca prin aceasta se produce blocarea circulatiei in interiorul intersectiei.

Carnetul se suspenda automat pentru 30 de zile in urmatoarele cazuri:

- Depasirea coloanelor de vehicule oprite la culoarea rosie a semaforului sau la trecerile la nivel cu calea ferata.

- Neacordarea prioritatii de trecere pietonilor angajati in traversarea regulamentara a drumului public prin locurile special amenajate si semnalizate, aflati pe sensul de deplasare a autovehiculului sau tramvaiului.

- Neacordarea prioritatii de trecere vehiculelor care au acest drept.

- Nerespectarea semnificatiei culorii rosii a semaforului.

- Nerespectarea regulilor privind depasirea.

- Nerespectarea semnalelor, indicatiilor si dispozitiilor politistului rutier aflat in exercitarea atributiilor de serviciu.

- Nedeclararea imediata a unui accident soldat doar cu pagube materiale

Carnetul se suspenda automat pentru 60 de zile in urmatoarele cazuri:

- Nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depasirea sau trecerea la culoarea rosie a semaforului, daca prin aceasta s-a produs un accident de circulatie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale.

- Nerespectarea interdictiei temporare de circulatie instituite pe un anumit segment de drum public.

- Nerespectarea regulilor de circulatie la trecerea unei coloane oficiale sau intercalarea intr-o astfel de coloana.

- Circulatia pe sens opus, cu exceptia cazurilor in care se efectueaza regulamentar manevra de depasire.

Carnetul se suspendat automat pentru 90 de zile pentru urmatoarele cazuri:

- Conducerea sub influenta bauturilor alcoolice, daca fapta nu constituie, potrivit legii, infractiune.

- Conducerea vehiculului cu defectiuni grave la sistemul de franare sau la mecanismul de directie, constatate de politia rutiera impreuna cu specialistii Registrului Auto Roman.

- Neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferata cand barierele sau semibarierele sunt coborate ori in curs de coborare sau cand semnalele cu lumini rosii si/sau sonore sunt in functiune.

- Nerespectarea dispozitiilor prevazute la art.35 alin.(3); (politistul rutier are dreptul sa verifice vehiculul, precum si identitatea conducatorilor sau a pasagerilor aflati in interiorul acestuia cand exista indicii despre savarsirea unei fapte de natura contraventionala sau penala).

- Depasirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv si pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatata, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate si verificate metrologic.