Prognoze in asigurari


Asiguratorii ar putea vedea in acest an prima scadere a pietei, dupa ce in trecut aceasta industrie a crescut fara intrerupere cu ritmuri de doua cifre si a atras investitii de peste un miliard de euro de la grupuri financiare straine care au venit aici prin achizitii si au mizat pe potentialul mare de dezvoltare a pietei, anulat de actualele conditii economice.

Cei patru asiguratori listati la Bursa, Agras, Asirom, Ardaf si Astra, au pierdut anul trecut peste 240 mil. euro din capitalizarea bursiera, triplu fata de cat au castigat in 2007.
Cursul actiunilor companiilor de asigurari listate s-a depreciat puternic in 2008, cea mai mare scadere fiind inregistrata de actiunile Astra, care au pierdut 81,6% din valoare.
Compania controlata de omul de afaceri Dan Adamescu a incheiat primele noua luni din anul trecut cu afaceri in crestere cu 79% si un profit net de 360.000 de euro.
Brokerii spun ca investitorii de pe Bursa nu au mai tinut cont de rezultatele financiare anuntate de companiile listate, si nici de faptul ca Astra a avut de platit o dauna record de 7 mil. euro pentru o aeronava avariata a Tarom. Investitorii au vandut din cauza sentimentului negativ care era in piata, spun brokerii, iar in cazul Astra nici nu prea poate fi vorba de investitori, deoarece in 2008 au fost realizate doar patru tranzactii, deci rulajul a fost foarte scazut.
Investitorii si-au pierdut interesul si pentru actiunile Ardaf, care au scazut cu 54,8% anul trecut, dupa ce au fost suspendate de la tranzactionare o perioada de cateva luni, pentru diminuarea capitalului social cu valoarea pierderilor inregistrate. Capitalizarea bursiera a companiei a scazut si mai mult, cu 82,67%, ca urmare a diminuarii capitalului social. Pe locul trei in topul scaderilor asiguratorilor sta Asirom, care a pierdut 50% din capitalizare si aproape 80% din pretul actiunilor. Asirom este detinuta de grupul Vienna Insurance Group, care si-a redus participatia in primavara de la 98% la 86%, ca urmare a majorarii de capital social.
Cele patru companii listate la Bursa si-au scazut in medie valoarea cu 64% anul trecut, urmand tendinta pietei. Indicele pietei Rasdaq, piata pe care sunt listate trei din cei patru asiguratori, s-a depreciat cu 55,25% in 2008.
Indicele BET, care urmareste evolutia celor mai lichide titluri de la BVB, a scazut cu 70% anul trecut.

Niciun comentariu: