Basescu si PDL-ul












Renunţarea lui Traian Băsescu la o nouă candidatură la Cotroceni ar fi începutul sfârşitului pentru PDL, susţin analiştii politici. Băsescu însuşi va fi un personaj politic terminat, adaugă aceştia.

Dacă Traian Băsescu va renunţa să mai candideze pentru un nou mandat de preşedinte, PDL se prăbuşeşte, cred majoritatea comentatorilor politici contactaţi ieri de Cotidianul. Asta pentru că ascensiunea democrat-liberalilor e direct legată de cea a lui Băsescu. „PDL nu are alternativă la Traian Băsescu. E cel mai personalizat partid din România, deşi în campania pentru europarlamentare ei spun despre celelalte partide: «Noi avem program, ceilalţi au doar mesaje anti-Băsescu», fără Traian Băsescu, acest partid se dispersează“, susţine politologul Cristian Pîrvulescu.

„Dacă PSD supravieţuieşte în condiţiile în care Geoană pierde alegerile, PNL supravieţuieşte şi el dacă Crin Antonescu pierde prezidenţialele, PDL nu poate fără Băsescu.
Publicitate

Toată discuţia e inutilă, poate ea are doar menirea să sublinieze cât de important e Băsescu. Ne uităm şi la mesajul lor de campanie: «La bine şi la rău... în familie», Traian Băsescu nu poate să absenteze. Boc, Stolojan, Blaga nu sunt prezidenţiabili, nu asistăm la situaţia din 2004, când Traian Băsescu reprezenta speranţa neinstituţionalizată contra lui Năstase, ulterior oficializată. Atunci, el era un prezidenţiabil la nivelul percepţiei comune, ceea ce nu se întâmplă acum“, crede Pîrvulescu, care nu crede că pot exista similitudini între situaţia de acum şi cea din 2000, când preşedintele de atunci Emil Constantinescu a renunţat să mai candideze pentru un nou mandat de preşedinte. „Atunci, Constantinescu era sub Iliescu în sondaje, or, acum nu există un contracandidat de această categorie pentru Băsescu. Acum bătălia pentru postul de challenger între Geoană şi Antonescu e mai importantă, iar PDL e un partid mai structurat decât ceea ce reprezenta atunci Convenţia Democratică în 2000“, a adăugat comentatorul politic.

Consultantul politic Bogdan Teodorescu pare sceptic în privinţa scenariului renunţării la o nouă candidatură a preşedintelui Băsescu şi al înlocuirii acestuia cu premierul Emil Boc. „De regulă, în principiu, atunci când pui pe cineva în locul tău, pui unul mai bine plasat. Premierul Boc nu e nici mai bine plasat, nu are nici forţa mediatică de a le ţine piept domnilor Geoană şi Antonescu. Am putea să asistăm la o strategie de coagulare a PDL, vedeţi băieţi ce se întâmplă dacă nu mai candidez. Mai e şi varianta în care preşedintele e sigur că va pierde şi atunci vrea să piardă altul în locul lui. Preşedintele Băsescu, dacă are să câştige un nou mandat, atunci această şansă e el însuşi. Nici nu seamănă personajul cu cel ce se prezintă acum: omul care se ascunde, un băiat care fuge din calea pericolului. În secunda în care el va renunţa la candidatură, va fi un personaj politic terminat“, a declarat pentru cotidianul.ro Teodorescu.

Ideologul clujean al PSD, sociologul Vasile Dâncu, nu crede nici el că preşedintele Băsescu nu va candida în toamnă şi că va risca cu Emil Boc în acest rol. „Nu cred în această variantă nici dacă mă uit în sondaje, nici dacă mă uit la personaje. Nu cred că PDL va risca cu o candidatură a lui Emil Boc. Părerea mea e că preşedintele Băsescu va candida“, spune Dâncu, care nu exclude ca mesajul transmis de şeful statului ambasadorilor UE să fie o strategie electorală.

Pesediştii cred că totul e un „joc de picioare“ al lui Băsescu
Liderii PSD se îndoiesc de posibilitatea ca preşedintele Traian Băsescu să nu mai candideze în toamnă şi cred că e mai mult o tactică. „Şi dumneavoastră zâmbiţi când auziţi. Astea sunt giumbuşlucuri ca să se bage în seamă“, a spus Geoană, răspunzând întrebărilor jurnaliştilor, informează NewsIn. „Domnul Băsescu nu va renunţa la această bătălie. Nici vorbă. Ceea ce vreau să spun e că eu nu cred în retragerea domnului Băsescu. Asta e o figură de stil şi mai ales o mişcare de picioare“, a punctat Iliescu. Fostul premier Adrian Năstase a fost ironic, sugerând că premierul Boc caută să-i ia locul lui Băsescu. „Eu am înţeles că domnul Boc a mers pe ideea impozitului forfetar, pentru a mări numărul de şomeri. În felul acesta influenţează situaţia domnului Băsescu, care a spus că, dacă şomajul va fi mai mare de zece la sută, nu va mai candida. Ceea ce înseamnă că formula cu domnul Boc ar putea să devină destul de valabilă. Deci mi se pare un gest destul de neprietenos al domnului Boc faţă de domnul Băsescu, în condiţiile acestea“, a declarat Năstase.

Dan Duca - Cotidianul 18.05.2009

Niciun comentariu: