Dictionarul explicativ al limbii romane DEX

ftp://ftp.mirrorservice.org/sites/www.winsite.com/winxp/education/EverestRomanian.exe








Informaţii Contribuie Ghid de exprimare Unelte Top Contact
Toate sursele DEX '98 DEX '96 DEX '84 DEX '75 DEX-S '88 Sinonime Antonime Dicţionar ortografic NODEX DAR DGE DER DLRA DLRC DLRM DMLR DN DOOM DOOM 2 MDA MDN Neoficial DLRLV DLRLC Caută în tot textul definiţiilor (explicaţie)
DEX onlineDicţionare ale limbii românePeste 360.000 de definiţii
Informaţii generale
Ce este DEX online?
Ce nu este DEX online?
Cum a apărut DEX online?
Cine sunt autorii proiectului DEX online?
Ce dicţionare cuprinde DEX online?
Pot să-mi instalez DEX online pe calculatorul de acasă? Dar pe Pocket PC?
DEX online implementează protocolul DICT?
Aveţi o listă de email?
Aveţi un mirror mai rapid?
Cum obţin o copie a bazei de date?
Licenţă
Software liber
Blog - istoria romanţată a DEX online ;)
Scurt istoric şi fapt divers
Documentul ăsta e plin de cacofonii! Cum puteţi ajuta
Am găsit o greşeală în DEX online, ce fac?
Cum includ un formular de căutare în DEX online în pagina mea de web?
Cum contribui cu definiţii la DEX online?
Cum contribui cu definiţii la DEX online dacă nu pot să stau prea mult pe Internet?
Vreau să devin moderator al DEX online
Vreau să scriu cod pentru DEX online
Vreau să repar un bug în DEX online
Am contribuit la DEX online, dar adresa mea de email e scrisă greşit!
OTRS Căutare
Ce înseamnă opţiunea "Caută în tot textul definiţiilor"?
Pot să folosesc diacritice în cuvintele căutate?
Cum tastez diacriticele ă, â, î, ş, ţ?
Pot să folosesc expresii regulate?
De ce, când caut un cuvânt, primesc definiţia unui cu totul alt cuvânt?
Unele cuvinte sunt menţionate, dar nu au nici o definiţie. E normal?
Ce este DEX online?DEX online este transpunerea pe Internet a unor dicţionare de prestigiu ale limbii române. El este creat şi întreţinut de un colectiv de voluntari. Definiţiile sunt preluate textual din sursele menţionate, cu excepţia greşelilor evidente de tipar, pe care le-am corectat. DEX online este un proiect distribuit; oricine doreşte poate ajuta la dezvoltarea proiectului, de exemplu contribuind cu definiţii noi. Accesul la DEX online va fi întotdeauna gratuit. Baza de definiţii a DEX online este disponibilă liber şi gratuit sub licenţa publică generală GNU (GPL).
Ce nu este DEX online?Există multe păreri greşite despre rostul şi principiile DEX online. Multă lume încearcă să ne ceară ajutorul acolo unde nu-l putem oferi sau să ne ajute în feluri care nu ne folosesc. Încercăm deci să lămurim câteva lucruri:
Nu suntem lingvişti de profesie. Voluntarii care întreţin proiectul sunt pasionaţi de limba română şi unii din ei au mai multe cunoştinţe lingvistice decât omul mediu, dar atât. Dacă ne scrieţi un mesaj întrebându-ne care este sensul unui cuvânt sau cum se foloseşte corect o expresie, vom încerca să vă dăm un răspuns competent, dar nu unul cu autoritate. Este posibil să nu ştim nici noi mai multe decât puteţi afla dumneavoastră din definiţiile din DEX online.
Nu suntem subordonaţi Academiei Române nici altui for. De la începutul proiectului am încercat să colaborăm cu Academia Română, dar nu a existat dorinţa de comunicare. Suntem recunoscători Academiei Române că nu s-a împotrivit proiectului DEX online, dar o colaborare în adevăratul sens al cuvântului nu a existat niciodată.
Nu suntem autorii definiţiilor prezentate. După fiecare din definiţii, precizăm clar care este sursa folosită. Există un set mic de excepţii, cele cu sursa "Neoficial", dar încercăm să nu mai folosim această sursă.
Nu dorim să modificăm definiţiile existente, deoarece nu ne aparţin, dar sistemul ne permite să facem adnotări pe marginea lor.
Nu dorim să extindem dicţionarul cu definiţii provenite din opinia personală a unui utilizator. Ne bazăm pe contribuţiile voluntare, dar ele trebuie să provină dintr-o sursă autorizată (prin care de obicei înţelegem un dicţionar tipărit). Aceasta ne conferă mai multă autoritate.
Nu oferim un dicţionar complet. Aşa ceva nu există, nici chiar după ce am încorporat cinci dicţionare întregi. Dar calitatea DEX online a crescut în permanenţă în ultimii ani şi sperăm să continuăm aşa.
Nu oferim un dicţionar bilingv. Există deja dicţionare bilingve pe Internet de o calitate foarte bună.
Cum a apărut DEX online?Suntem în secolul XXI şi orice naţie care se respectă trebuie să aibă un dicţionar explicativ pe Internet. Am pornit proiectul DEX online în 2001 pentru că cineva trebuia să o facă (şi n-a fost uşor: primele 30,000 de definiţii le-am tastat manual). Pentru majoritatea românilor din afara României, dar şi pentru mulţi dinăuntrul ei, acesta este singurul dicţionar explicativ la care au acces. Avantajele DEX online faţă de un dicţionar pe hârtie sunt:
Căutarea mai simplă a cuvintelor. Tastarea cuvântului ia mai puţin decât frunzărirea paginilor.
Căutări aproximative. Dacă nu cunoaşteţi forma corectă a unui cuvânt, puteţi încerca o scriere aproximativă şi DEX online va găsi forma corectă. De exemplu, căutând cuvântul geizer, veţi fi trimişi la forma corectă "gheizer".
Trimiterile. Definiţiile conţin la rândul lor cuvinte care pot fi necunoscute. Într-un dicţionar pe hârtie, este necesară o nouă căutare pentru a găsi explicaţia cuvântului necunoscut. În DEX online, trimiterea se face printr-un click pe cuvântul necunoscut.
Căutarea mai multor definiţii simultan, folosind expresii regulate (vezi căutarea cu expresii regulate).
Căutarea în mai multe dicţionare simultan. Dacă definiţia unui cuvânt a fost găsită şi în DEX, şi în Dicţionarul de Neologisme, vă vor fi prezentate ambele definiţii.
Corectarea erorilor. Oricine depistează o eroare de ortografie într-o definiţie o poate semnala, şi greşeala va fi corectată rapid. Textul unui dicţionar pe hârtie este bătut în cuie.
Extensibilitatea. Voluntarii DEX online îmbogăţesc în permanenţă baza de date cu definiţii noi şi fac comentarii pe marginea celor existente, dacă găsesc ambiguităţi sau contradicţii.
Aplicaţiile externe. De vreme ce baza de date a DEX online este disponibilă liber şi gratuit, multă lume o foloseşte pentru scopuri din cele mai variate, de la un dicţionar explicativ offline (pe care îl puteţi instala şi folosi pe calculatorul dumneavoastră) până la dicţionare de rime, corectoare ortografice sau jocuri de spânzurătoare şi rebus.
Generator de flexiuni. Un subproiect al DEX online este să înveţe declinările şi conjugările tuturor cuvintelor limbii române, astfel ca oricine are dubii să poată găsi un răspuns.
Cine sunt autorii proiectului DEX online?
Cătălin Frâncu - Iniţiatorul proiectului şi programator.
Federaţia Română de Scrabble, din rândurile căreia au provenit primii voluntari ai DEX online. Din numeroasele discuţii cu membrii acestei federaţii s-au născut multe idei despre dezvoltarea acestui proiect.
Voluntarii listaţi în topul voluntarilor, care au adăugat definiţii în DEX online. Cei mai activi dintre ei au tastat sute de pagini de definiţii!
Firma Siveco şi editurile Litera Internaţional şi Saeculum, care ne-au pus la dispoziţie cinci dicţionare complete şi ne-au permis redistribuirea lor sub licenţa GPL. Firma Siveco ne oferă şi găzduire pentru primul mirror al DEX online.
Matei Gall, Octavian Mocanu şi Radu Borza, autorii componentei Dex Flex (numită şi Flex online). Această componentă permite utilizatorilor să vadă conjugările verbelor şi declinările substantivelor şi adjectivelor limbii române.
Firma Elvsoft, care găzduieşte serverul principal al DEX online.
Octavian Procopiuc, Ion Silvestru, Federico Mestrone, Octavian Râşniţă şi Alexandru Mirea, autorii aplicaţiilor pentru descărcarea şi consultarea offline a bazei de date.
Institutul de Cercetare în Inteligenţă Artificială al Academiei Române, care ne-a pus la dispoziţie 3.000 de definiţiii din DEX în format digital. La vremea respectivă, când definiţiile erau culese manual, iar DEX online avea cu totul 10.000 de definiţii, cele 3.000 suplimentare au fost aur curat.
Gabriel Radic şi Dan Alexandru, autori a două skin-uri pentru DEX online.
Marius Alexandru, care ne-a convins că nu o să ajungem nicăieri dacă vom continua să re-tastăm definiţiile, a căutat un software bun pentru recunoaşterea optică a caracterelor şi a scanat sute de pagini din DEX.
Mihai Ibănescu şi Marius Scurtescu, autorii scriptului care adaugă DEX online la cutia de căutare din Firefox sau Mozilla
Ce dicţionare cuprinde DEX online?Iniţial, DEX online şi-a propus să ofere o copie pe Internet a DEX. Acest proiect a fost completat în 2004. Ulterior, am încorporat în întregime şi patru dicţionare de la Editura Litera (de sinonime, de antonime, ortografic şi Noul Dicţionar Explicativ), precum şi MDN (Marele dicţionar de neologisme, Editura Saeculum). Într-o măsură mai mică, am folosit şi definiţii din multe alte surse pentru a îmbogăţi baza de date şi a o face mai utilă. Iată lista completă a dicţionarelor folosite:
[DEX '98] Dicţionarul explicativ al limbii române, Academia Română, Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan”, Editura Univers Enciclopedic, 1998
[DEX '96] Dicţionarul explicativ al limbii române, Academia Română, Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan”, Editura Univers Enciclopedic, 1996
[DEX '84] Dicţionarul explicativ al limbii române, Academia Română, Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan”, Editura Academiei, 1984
[DEX '75] Dicţionarul explicativ al limbii române, Academia Română, Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan”, Editura Academiei, 1975
[DEX-S '88] Supliment DEX, Academia Română, Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan”, Editura Academiei, 1988
[Sinonime] Dicţionar de sinonime, Mircea şi Luiza Seche, Editura Litera Internaţional, 2002
[Antonime] Dicţionar de antonime, Mircea şi Luiza Seche, Editura Litera Internaţional, 2002
[Dicţionar ortografic] Dicţionar ortografic al limbii române, Colectiv, Editura Litera Internaţional, 2002
[NODEX] Noul dicţionar explicativ al limbii române, Litera Internaţional, Editura Litera Internaţional, 2002
[DAR] Dicţionar de arhaisme şi regionalisme, Gh. Bulgăr şi Gh. Constantinescu-Dobridor, Editura Saeculum Vizual, Bucureşti, 2002
[DGE] Dicţionar gastronomic explicativ, A.M. Gal, Editura Gemma Print, 2003
[DER] Dicţionarul etimologic român, Alexandru Ciorănescu, Universidad de la Laguna, Tenerife, 1958-1966
[DLRA] Dicţionar al limbii române actuale (ediţia a II-a revăzută şi adăugită), Zorela Creţa, Lucreţia Mareş, Zizi Ştefănescu-Goangă, Flora Şuteu, Valeriu Şuteu, Editura Curtea Veche, 1998
[DLRC] Dicţionarul limbii române contemporane, Vasile Breban, Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică, 1980
[DLRM] Dicţionarul limbii române moderne, Academia Română, Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan”, Editura Academiei, Bucureşti, 1958
[DMLR] Dictionnaire morphologique de la langue roumaine, A. Lombard, C. Gâdei, Editura Academiei, Bucureşti, 1981
[DN] Dicţionar de neologisme, Florin Marcu şi Constant Maneca, Editura Academiei, Bucureşti, 1986
[DOOM] Dicţionar ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române, , Editura Academiei, Bucureşti, 1982
[DOOM 2] Dicţionar ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române, ediţia a II-a, , Editura Univers Enciclopedic, 2005
[MDA] Micul dicţionar academic, Academia Română, Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan”, Editura Univers Enciclopedic, 2002
[MDN] Marele dicţionar de neologisme, Florin Marcu, Editura Saeculum, 2000
[Neoficial] Această sursă include definiţii ale unor cuvinte de uz curent care nu există în nici unul din celelalte dicţionare, , ,
[DLRLV] Dicţionarul limbii române literare vechi (1640-1780) - Termeni regionali, Mariana Costinescu, Magdalena Georgescu, Florentina Zgraon, Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică, 1987
[DLRLC] Dicţionarul limbii române literare contemporane, Colectiv, Editura Academiei Republicii Populare Române, 1955-1957
Pot să-mi instalez DEX online pe calculatorul de acasă? Dar pe Pocket PC?Da. Vizitaţi pagina de unelte şi citiţi secţiunea despre aplicaţii offline. Aceste aplicaţii transferă baza de date a DEX online pe calculatorul pe care sunt instalate, după care o pot consulta şi în absenţa unei legături la internet.
DEX online implementează protocolul DICT?Da. Configuraţi aplicaţia folosită (de exemplu gnome-dictionary) cu serverul dexonline.ro (sau oricare dintre mirror-uri) şi portul 2628.
Aveţi o listă de email?Da. Dacă doriţi să fiţi la curent cu evoluţia şi aspectele tehnice ale DEX online, vă puteţi abona pe lista noastră de email trimiţând un email la dictionar-subscribe@yahoogroups.com. Volumul estimativ este de trei-patru mesaje pe zi. Arhivele acestei liste se află la http://groups.yahoo.com/group/dictionar.
Aveţi un mirror mai rapid?Posibil! În prezent, DEX online este accesibil în trei locuri:
dexonline.ro – Serverul principal al DEX online, aflat în România, găzduit de firma Elvsoft.
dictionare.edu.ro – Mirror găzduit în România de firma Siveco şi Portalul SEI.
voronet.dexonline.ro – Mirror în San Francisco, pe un calculator aflat în sufrageria lui Cătălin, de unde a rezistat cu bravură cinci ani ca server principal al DEX online, înainte de a fi "pensionat". Un "mirror" este un termen tehnic pentru o copie fidelă a unui site. În cazul DEX online, mirror-urile nu sunt 100% fidele, deoarece modificarea datelor este dezactivată (nu puteţi corecta definiţii sau semnala greşeli de tipar). Dar în ce priveşte consultarea dicţionarelor, între site-ul principal şi mirror-uri nu există nici o diferenţă. Folosiţi oricare din site-uri vi se pare mai rapid.
Cum obţin o copie a bazei de date?Baza de date a DEX online este disponibilă în format SQL la http://dexonline.ro/download/dex-database.sql.gz. Citiţi mai jos informaţiile despre licenţă. Baza de date conţine cuvintele-titlu, definiţiile, comentariile, greşelile de tipar, ghidul de exprimare corectă şi formele flexionare ale cuvintelor, în măsura în care există. Singurele informaţii pe care nu le exportăm în baza de date sunt datele personale ale utilizatorilor înregistraţi.
Licenţă
Copyright (C) 2004-2007 DEX online.DEX online (constituit din baza de definiţii şi codul sursă) este liber; îl puteţi redistribui şi/sau modifica în conformitate cu termenii Licenţei Publice Generale GNU aşa cum este ea publicată de Free Software Foundation; fie versiunea 2 a Licenţei, fie (la latitudinea dumneavoastră) orice versiune ulterioară. Acest program este distribuit cu speranţa că vă va fi util, dar FĂRĂ NICI O GARANŢIE, chiar fără garanţia implicită de vandabilitate sau conformitate unui anumit scop. Citiţi Licenţa Publică Generală GNU pentru detalii. Puteţi găsi o copie a Licenţei Publice Generale GNU aici şi o traducere a ei în limba română aici.
ExplicaţieAm pus această licenţă pe definiţiile existente în DEX online pentru a ne asuma paternitatea asupra formei digitale a definiţiilor. Nu dorim să ne substituim autorilor originali ai dicţionarelor incluse. Precizăm din nou că DEX online este doar o copie online a DEX, ediţia 1998 şi a altor dicţionare asupra cărora nu avem nici un fel de pretenţii de paternitate. Este posibil ca, în urma unor convorbiri ulterioare cu Academia Română, această licenţă să devină invalidă. Este posibil chiar ca, din motive legale, să fim nevoiţi a revizui conţinutul acestui site. Deocamdată, însă, aceste convorbiri nu au avut loc. Cât timp lucrurile vor rămâne în această stare, dorim ca nimeni să nu poată confisca, patenta sau îngrădi accesul la baza de date a DEX online. În cazul în care doriţi să preluaţi definiţii din DEX online, licenţa GPL vă obligă la două lucruri:
Să oferiţi mai departe aceste definiţii tot sub licenţa GPL.
Să includeţi nota de copyright aflată la sfârşitul fiecărei pagini din DEX online. Am pus această licenţă pe definiţii:
Pentru a ne asigura că baza de date a DEX online, care este în prezent cel mai complet dicţionar explicativ al limbii române, va rămâne întotdeauna gratuită. Puteţi folosi această bază de definiţii în orice scopuri, comerciale sau necomerciale.
Pentru a ne asigura că oricine va folosi această bază de date va fi la rândul său obligat să o ofere mai departe în mod gratuit. Mai exact, oricui foloseşte această bază de date i se interzice să îngreuneze copierea mai departe a acestei baze de date. Aceasta este intenţia copyleft, în cadrul căruia intră şi Licenţa Publică Generală GNU.
Pentru a ne asigura că, în cazul în care cineva preia şi modifică baza de date a DEX online, noi nu putem fi socotiţi răspunzători. DEX online îşi propune să ofere o copie fidelă a multor dicţionare, dar nu promitem că această copie va fi distribuită identic odată ce iese din mâinile noastre.
Pentru că suntem de părere că acest document este foarte preţios şi este un instrument benefic pentru limba şi cultura română. Considerăm că acest document trebuie să fie public şi că el s-ar răspândi oricum, chiar şi fără voia noastră. De aceea, dorim să oferim acest document de la sursă şi să preîntâmpinăm apariţia unei pieţe negre pentru acest document.
Software liberMajoritatea software-ului folosit de DEX online este software liber. Faptul că DEX online îşi bazează existenţa pe o cantitate impresionantă de software liber spune multe despre nobleţea şi viabilitatea acestui principiu.

Fedora Linux - Sistemul de operare.

PHP - Limbajul în care sunt scrise toate paginile de web.

MySQL - Baza de date.

Apache HTTP Server - Serverul de web.

Emacs - Editorul de text cu care a fost scris tot codul.

GCC - Compilatorul de C++ cu care au fost compilate bucăţile de cod pentru care viteza este esenţială.

CVS - Serveşte la întreţinerea codului şi permite editarea lui simultană de către mai multe persoane.

OTRS (Open Ticket Request System) - Permite colaborarea între mai mulţi voluntari pentru a răspunde la mesajele venite pe adresa de contact.

Smarty - Permite crearea de şabloane PHP, ceea ce a simplificat enorm codul şi a permis adăugarea de design-uri multiple.

PHP Accelerator - Un cache PHP care îmbunătăţeşte mult viteza de execuţie a scripturilor.

Firefox - Browserul de web.

Galeon - Browser de web folosit pentru testare.

Mozilla - Browser de web folosit pentru testare.

gzip - Compresor folosit in comunicarea cu aplicaţiile offline.

ABBYY FineReader - Programul folosit pentru recunoaşterea optică (OCR) a paginilor preluate. Acesta este singurul program comercial folosit.

Niciun comentariu: