Conditii in cazul programului " Prima Casa "
Desi Guvernul si bancile sustin ca programul va fi eficient, brokerii si agentii imobiliari sunt reticenti.
Majoritatea institutiilor bancare vor oferi, prin Programul "Prima Casa", imprumuturi cu dobanzi de 4% peste dobanda medie EURIBOR.
Cea mai buna oferta pentru creditele in lei este cea care vine din partea CEC, dobanda fiind de numai 1,9% peste nivelul ROBOR. Astfel, nivelul dobanzii se varidica la 11,65% pe an, fata de 12,25% pe an, cat ofera celelalte banci.
Neconcordante legislative
"CEC le cere celor care doresc sa-si achizitioneze o locuinta prin acest program, dar care identifica o casa cu o valoare mai mare de 60.000 euro, o garantie de 130%, lucru imposibil, avand in vedere ca principala conditie este tocmai aceea de a nu detine alte proprietati. Este paradoxal, statul garantand cei 60.000 euro, in timp ce diferenta este imposibil de garantat, dar ceruta de CEC.
De asemenea, o alta problema a calificarii in vederea obtinerii creditului este aceea ca, textul actului normativ prevede ca atat imprumutatul, cat si rudele de gradul I sa nu detina vreo proprietate, lucru care poate crea incurcaturi in cazul cuiva care se prezinta la banca pentru un imprumut, iar ofiterul de credit ii poate respinge dosarul pentru ca parintii respectivei persoane sunt proprietari. "Textul trebuia sa specifice clar ca nu e vorba de toate rudele de gradul I, ci doar de sotul sau sotia aplicantului."
Totodata, persoanele care nu se calificau in trecut pentru un imprumut, din pricina veniturilor, nu se vor califica nici pentru credite prin "Prima Casa", deoarece perioada de creditare a scazut, de la 35-40 de ani in cazul creditelor clasice, la 30 de ani, prin programul Guvernului.
Pe de alta parte, diferenta de ani a celor doua perioade de creditare mai face ca, la final, costurile totale ale creditului prin «Prima Casa» sa fie la fel de mari ca si cele ale creditelor ipotecare clasice.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu